Tuesday, 23 September 2014

Cara Pos Motor dari Sarawak Ke Semenanjung

Assalamualaikum :)

Lama juga tak update blog sebab kekangan line internet yang agak limited. Tapi xpe back to tajuk kali ni nak share macam mana nak pos motor dari Sarawak ke Semenanjung :)
Actually, bagi yang tak tahu dengan senang nya akan guna agen. Harga agen biasanya RM650-850 sebab tu orang kata pos motor ni mahal maka mereka ambik alternatif lain untuk pos motor secara laut dan menunggu hampir sebulan untuk motor tiba di semenanjung. Saya pos motor ni ke MASCARGO AIRPORT SENAI, JOHOR BAHRU.

A fews days later, fatin uruskan sendiri pengeposan motor tu. At first tu study kat internet macam macam proses jumpa, ada yang perlu pegi JPJ n PUSPAKOM untuk verified motor. Tanya orang dan sampai lah fatin di Mascargo Kuching. Cara yang senang sesangat di brief oleh Staff Mascargo.

Saya hanya perlu sediakan
- DUA KEPING SALINAN I/C
- DUA KEPING SALINAN ORIGINAL ( SCAN/PHOTOSTAT/CAPTURE PAKAI HP PON BOLEH ASALKAN CLEAR NO ENJIN DAN NOM CHASIS )

Bagi pengirim itu sahaja dokumen yang perlu disediakan :)

Bagi penerima pula kita akan perlu berikan details untuk proses penerimaan di sana. Fatin pos ke Airport Senai back to pemilik asal motor, hihi : ) si dia kesayangan nun di sana.

Penerima kita hanya perlu berikan detail :-
1) nama penerima
2) no ic penerima
3) no h/p penerima
4) alamat penerima

* beri pada staff mascargo yang menguruskan motor anda*

On that day, staff akan bagi detail dan buat pengiraan kos bagi motor kita. Contoh motor fatin NOUVO S. Anggaran berat lebih kurang 90kg.

KOS SEPERTI DI BAWAH.
ada lah dengar dia cakap tapi kurang paham, hehe :)
yang sure rm76 untuk untuk technical handling. Total cost for Nouvo S RM475 :) saya ada tanya jugak bagi EX5 sbb mostly kawan kawan saya ada motor EX5, cost untuk EX5 lagi murah sbb dianggarkan lebih ringan berbandi NOUVO S.

technical handling
- CLEARKAN MINYAK
- BALUT
-DLL

dah clear boleh hantar motor ke mascargo untuk urusan seterusnya :)


motor yang dah siap dibalut 



uhhh, motor kuuuuu dah bersedia naik flight :)

antara item yang saya kirim without EXTRA CAS !!!!
- RAINCOAT
- HELMET
- RANTAI MOTOR
-MANGGA MOTOR
-LOCK U MOTOR

Dan service yang sangat bagus, motor dihantar pada 22/09/2014 selamat tiba pada 23/09/2014 pada jam 11 pagi :)
Cepat kaannnnn :)

senang kan, kita gegurl biasa kurang ambik port sgt tentang ni sbb biasa bab2 mcm ni lelaki lebih tahu. For me, this is new lesson and experience menguruskan pengeposan motor.


reader reader yang berhajat nak pos motor dari sarawak ke semenanjung. Boleh contact 0196397656 :) 

Sebelum tu sebut dulu nama fatin, cakap kat dia baca kat blog fatin, hahaha :)

any soalan jom bincang kat ruangan komen.

64 comments:

  1. Salam cik fatin.. Motor tu balut sendiri ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  2. wlklm, pihak mascargo yang akan balut. awak hanya perlu bawak motor dan detail. sebarang pertanyaan boleh wasap saya 013-6435182.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih ada lg ke perkhidmatan penghntran skrg ni?

      Delete
    2. Masih ada lg ke perkhidmatan penghntran skrg ni?

      Delete
    3. Sy ade nk wssp tapi xdpt la nom tu., sy nk hntr motor ke senai

      Delete
  3. Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  4. Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  5. Fatin. Ws sy sbb sy nak kirim motor dan kereta ke melaka dari miri.
    0112-9999359

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  6. Ini no sapa yer Fatin? Sy pn nak pos Dr kuching ke tggnu trus...boleh tak ek..nouvo 135lc agak2 brapa

    ReplyDelete
  7. Hai Fatin,Tu no HP sapa? Kalau Dr kuching ke Kuala tggnu,agak2 smpai trus tak? Takut x dapat ke tgnu...hrga angran nouvo 135lc brapa yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  8. Kalau dari sibu brapa kos....sya lc135...brapa smua kos...

    ReplyDelete
  9. salam kalau pos dari tawau ker kl tau x fatin klau tau please ws 0169679319

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  10. Kalo senai ke kuching... Nk contact sapa.... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  11. untuk cas ejen diperlukan ke..?

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum fatin, saya try call no tu. Tp tak answer la pulak. Perlu sgt2 dh ni.:)

    ReplyDelete
  13. salam cik fatin, berapa cas untuk semua penghantaran tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  14. Kalau suruh kawan yang buatkan masih boleh pakai ke list tu agak agak? photocopy of owner's IC and geran..

    ReplyDelete
  15. hi fatin..salam... moto x perlu inspection puspakom n jpj ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  16. hi fatin..salam... moto x perlu inspection puspakom n jpj ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  17. salam fatin.. x perlu cek jpj n puspakom ke

    ReplyDelete
  18. Kalau semenanjung ke sarawak boleh jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  19. serius x payah bawak doc pengesahan jpj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  20. serius x payah bawa doc pengesaha jpj puspakom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  21. salam. berapa hari ye urusan nk pos motor ni? dalam satu hari je ke?

    ReplyDelete
  22. Salam Fatin. Mascargo tu di mna ye?? Masih valid x no phone tu skrg??

    ReplyDelete
  23. Salam Fatin. Mascargo tu di mna ye?? Masih valid x no phone tu skrg??

    ReplyDelete
  24. Nombor wassap fatin yg ni masih aktif kah? Kenapa x da utk wassap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  25. Salaam fatin..masih aktif kah nombor ni utk wassap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  26. sarawak dari mana fatin pos motor tu..???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  27. Salam, brapa total kos smua skali? Agk² kalau moto rxz mahal tak? Saya bajet bwah 700 je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  28. tumpang tnye....mcmna nk dptkn no hp agent mascargo dr klia tu ya...sbb sy nk pos moto dr kul ke kuchng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  29. Aslmualaikm cik patin .hrga pos motor dri sibu ke johor brapa erk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  30. Salam fatin, si penerima nanti perlu tak pergi ke kastam untuk verify dokumen?

    ReplyDelete
  31. Salam fatin, si penerima nanti perlu tak pergi ke kastam untuk verify dokumen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  32. Minyak smua diorang uruskn ke and then nnti smpai tmpt sendri minyak smua tu mcmna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  33. Salam cik fatin, sy nk pos motor nouvo lc dr kuching ke senai. Blh x bg nom wssp? Sy try nom tu dh xboleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete
  34. Replies
    1. Maaf sy baru dapat access blog ni. Saya dah update phone number. Motor saya ni tak perlu pun inspection. Dan urusan seperti saya cerita. Tak ada hidden story. Cuma untuk 2019 maybe harga dah lain. Lagi pum dah 10 tahun berlalu saya post motor ni 🙊

      Delete